Защо е важно да изграждаме здрави връзки в семейството?

Мощните секвои. Издигат се на стотици метри във въздуха. Могат да устоят на усилни природни обстоятелства. Светкавица може да ги порази, яростен вятър може да духа, и горски огън може да бушува около тях, но секвоите устояват, стоейки твърдо, само ставайки по-силни чрез изпитанията. 

Една от тайните на тези гигантски дървета е това, което става под повърхността. За разлика от много други дървета, те преплитат своите корени със секвоите около тях. Това им позволява да споделят силата си и необходимите ресурси за растеж. Всяка буквално се подсилва от останалите и по тази причина те са толкова добре подготвени да устоят на природните бедствия. 

Тайната на секвоята е също и тайната за отглеждане на здрави и силни деца. Семействата, които се преплитат в здрави взаимоотношения радикално увеличават шансовете си да оцелеят и най-яростните бури. Едно дете, което расте в здраво семейство е по-уверено, по-смело, по-способно да издържи на предизвикателствата на живота. То знае, че може да е ядосано, тъжно или весело и винаги има своето място. Знае, че е обичано такова, каквото е, защото е безусловно прието. 

Защо е важно да изграждаме здрави връзки в семейството?

Защото семейството е мястото, където…. 

  • децата научават кои са и как да комуникират с другите
  • децата преживяват първите си най-силно емоционално заредени взаимоотношения
  • не се очаква винаги да кажеш правилните думи и да направиш правилното нещо
  • можеш да се връщаш отново и отново и да бъдеш винаги приет
  • децата разбират, че част от живота може да бъде изживян в затворен, защитен кръг
  • можеш да усетиш посвещение, доверие, сигурност
  • децата научават колко утешително и удовлетворително е да бъдеш изслушан и разбран

Взаимоотношенията не се градят защото казваме винаги правилното нещо, а защото сме инвестирали достатъчно време за тях.

И да, технологиите могат (но хей, не е нужно!) да отнемат всичко това. Защото в момента, в който се появят на масата, започва битка за внимание. 

Това е и причината така усилено да ви предизвикваме и напомняме да превърнем в навик изключването на технологиите, когато сме със семейството. 

Отделянето на поне една вечер от седмицата за #вечербезекрани е напълно възможно, а истината е, че поражда желание за още и още. Да, добрият баланс е възможен и на точно едно решение разстояние 🙂 

Включи се в предизвикателството #вечербезекрани, изключвайки технологиите всяка събота вечер и фокусирайки се върху семейството. И хей, не забравяй да споделиш с приятел 😛

***

Повече за кампанията #вечербезекрани можеш да научиш тук.

***

Ако те интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускай да последваш Offline Kids в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *