ТЕХНОЛОГИИТЕ И ДЕЦАТА – Или няколко съвета как да намалим вредите от използването им

Аз и Себастиян пред читалището

В днешно време нямаме опция да изберем дали да се използва виртуалната среда. Тя е вкоренена дълбоко в животите ни. Но като родители можем да поставим ограничения (докато е време) и да научим децата как разумно да боравят с тях. Главната цел е опазване на здравето и предпазване от ПРИСТРАСТЯВАНЕ.

1. Грижа за очите:

 – Устройството не трябва да се използва в пълна тъмнина и е важно да е на безопасно разстояние от очите – минимум 30см. В помещението трябва да има горно осветление или поне нощна лампа. Екранът не бива да е и срещу прозорец.

 – Инсталирайте приложение, което слагат филтър за синята светлина на дисплея, защото синята светлина, излъчвана от дисплеите на смартфоните и компютрите, ускорява развитието на слепота.

 – Ако детето използва електронно устройство за четене, то задължително уголемете шрифта, за да не се натоварват излишно очите. 

 – Сложете времеви лимит за използване.  В никакъв случай използването им да не надвишава общо 2-3 часа дневно, като съкращаването на това време е силно желателно.

– Компютърът и телевизорът са по-приемливи заради големия екран. Но въпросът не е и само в големината на екрана, а и в разделителната му способност. Колкото е по-малка, толкова по-неясна е картината и по-голямо натоварването за очите.

– За да не се променя зрителният фокус, използването на устройствата да става в седнало положение и да не се използват в транспортни средства.

2. Отделете необходимото време да предпазите децата от нецензурно съдържание. По-голямата част от информацията в интернет е ПОМИЯ! А човек се превръща в това, което чува и вижда. При по-малките деца подбирайте филмчетата, които гледат. Ако е необходимо, говорете с баби, дядовци и обединете сили в това начинание. При по-големите деца инсталирайте приложения за контрол както на съдържанието, което гледат, така и на времето, което прекарват пред екрана.

3. Научете децата да не дават лична информация във виртуалното пространство, да не комуникират с непознати и да не се срещат с никой, с който са се запознали в Интернет.

4. Прекарвайте повече време с децата си. Недостигът на внимание от възрастните често се компенсира именно с модерни джаджи и това бързо води до пристрастяване.

5. Научете децата си да ви споделят всичко, което се случва онлайн. С всичките тези измами, трафик на хора, злонамерени възрастни и т.н. е ключово да изградите близки взаимоотношения с децата си, за да знаят те, че могат да ви споделят какво се случва. Това е единствения начин да ги предпазите и да им помогнете напълно.

6. Децата не учат със слушане, а с пример. Започнете да използвате телефона при необходимост, а не за развлечение или бягство от реалния свят.

Общувайте повече лице в лице, а не само онлайн.  Децата могат да научат от вас всички полезни неща, които устройството предоставя, и в същото време да знаят, че няма нужда да висят по цял ден на него, за да си прекарат добре.

Голяма стъпка напред е, ако се обадите по телефона на приятел вместо да си пращате безкрайно дълги съобщения.

7. За деца под 2 годишна възраст не се препоръчва никакво екранно време. Трудно за изпълнение понякога, но няма как да се пропусне като факт.

8. Прекарвайте повече време навън, за да си почиват очите и нервната система. 

9. Помогнете на децата си да изградят здрави приятелства. Когато човек е самотен, е по-склонен към пристрастяване към виртуалната среда.  Това могат да са хлапета на приятелски семейства или съседи, съученици, деца, с които практикуват общ спорт, или просто такива от близката площадка.

10. Поне час преди лягане не се препоръчва никакво екранно време.

11. Запишете детето на спорт. Ползите са безброй. Освен, че ще намери нови приятели в клуба, в който го запишете, и ще се бори със застоялия начин на живот и затлъстяването, детето Ви ще започне да се справя по-добре в училище. Подвижността подобрява вниманието и способността към изучаване на нова информация. Не, това няма нищо общо с американските тийн филми, в които спортистите имат супер тела, но са страшно глупави. Това е съвсем различно нещо.

Отделете време да говорите с децата по тези въпроси. Най-лесното е да се развикате и да наложите мнението си. Това ще ви се върне тъпкано след време. Така че отделете време и сили да споделяте с децата притесненията си, когато това е възможно.

Споделете този пост, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които имат нужда да го прочетат.
Ако имате полезна опитност или съвети, с които да допълня материала, не се колебайте да ми пишете или да ги споделите в коментар. Може да помогнете на някое дете 😉

Включете се и в групата Офлайн Кидс, където споделяме опитности и идеи за занимания без технологии.

П.С. Нямам снимка, в която децата ми използват някаква модерна джаджа, но имам тази щастлива снимка, затова поствам нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *