Да надникнем в Бебезнайко

Ако трябва да опишеш с една дума рецептата за отглеждане на щастливи деца, каква ще е тя?

За мен е ВРЕМЕ. Да знаеш и да показваш на детето ти, че е достатъчно значимо, за да си позволиш да зарежеш за малко работата и да поиграеш с него на прескочи кобила, да му помогнеш с уроците по математика или просто да затаите дъх и да броите звездите.

За някои хора това е едно от най-големите предизвикателства като родител. Често чувам майки да споделят, че са изчерпани откъм идеи, не знаят на какво да играят с децата, а по време на социалната изолация този проблем ескалира в много домове.

В тази статия искам да те запозная с Box to Remember, тяхната кауза и един специален нов продукт, който са създали, в подкрепа на родителя.

Какво е Box to remember?

Box to remember е сравнително млад, но според мен доста успешен като идея и изпълнение, бизнес на пазара, който предлага персонализирани и УНИКАЛНИ подаръци за повод и без повод. В техния сайт можеш да намериш тематични кутии като Мисия Мама, Супер учител, IT NINJA, Бебе на хоризонта, Младоженци, Ергенско/Моминско парти, за чужденци и още забавни и интересни предложения.

Създателите на Box to remember са две сестри, близначки, които започват проекта по време на тяхното майчинство. Още в началото искам да спомена, че техните продукти се изработват със съдействието на глухи хора и такива с двигателни увреждания. По този начин те подкрепят каузата на хората с различни възможности и техния устрем за самостоятелност и напредък. Това за мен е нещо чудесно, защото ВСЕКИ е важен и има нужда някой да повярва в него.

По време на социалната изолация сестрите се сблъскват с два проблема – как да оцелее техния бизнес във време, в което пазаруването на подаръци изобщо не е на дневен ред, и как да занимават децата си, когато всички детски заведения са затворени и дори е наложително/силно препоръчително оставането вкъщи. Така обединяват решението на двата проблема в един продукт, който кръщават Бебезнайко.

Бебезнайко

Бебезнайко цели да подкрепи желанието на родителя да прекарва качествено време със своето дете, помагайки му да се развива и в същото време да се забавлява. Доказано е многократно, че чрез игра децата учат най-добре.

Кутията се предлага в три възрастови групи – 0-1 година, 1-2 години и 2-4 години, като всеки месец темите и заниманията са различни. В нея се намира почти всичко необходимо за изпълнение на заниманията, заедно с книжка с инструкции. Направено е наистина много практично и удобно, за да бъде лесно и приятно както за възрастния, така и за детето.

В книжката с инструкции е описано как точно да се използват материалите и игрите, какви са ползите за детето, както и подбрана информация за ранно детско развитие за определената възраст.

Преди да разкажа подробно какво намерихме в нашата кутия, искам да кажа, че според мен този продукт може да бъде ЧУДЕСНО решение за родителите, които се притесняват, че не са достатъчно креативни, не се справят да измислят занимания за децата си и това ги кара да се обвиняват и да се чувстват зле. Познавам такива и съм сигурна, че не са единични случаи.

Още нещо, което отчитам като голям плюс, е че Полина и Диана са майки. Те не предлагат продукт просто като хора, които целят да разраснат бизнеса си, а го правят като родители, които познават потребностите на децата, изпробват всички идеи върху своите, за да могат да предоставят ресурс, който е в помощ на родителя, а не просто красива опаковка. 

Какво намерихме в нашата Бебезнайко?

Имахме възможността да тестваме Бебезнайко за възраст 2-4 години. Естествено първата ми работа беше да извадя всичко и да хвърля бърз поглед на нещата. Още в началото останах с приятни впечатления, защото се вижда, че всичко е много внимателно опаковано и подредено. Единствено споделих препоръка да се намали употребата на найлонови пликчета и вместо това да се използват хартиени пликове с номерация и евентуално игра, която да превежда детето през всички занимания стъпка по стъпка. Не съм от хората, които успяват да живеят напълно с #нулевотпадък, дори не съм близо, но се старая да ходя с малки крачки в тази посока.

Ето и игрите, които се криеха в нашата кутия Бебезнайко. 

Табло за учене на сезоните

Това беше нещото, което най-силно ме впечатли, защото е изцяло #handmade. Признавам си, не очаквах нещо изработено с толкова много внимание, и наистина почувствах онзи УАУ ефект. Много е красиво, мекичко, изработено от филц. Направено е от български работилници с цел подкрепа на малки бизнеси.

Включени бяха и 20 малки карти с картинки, които детето трябваше да постави върху съответния сезон. Тук си говорихме много, Яни научи някои нови неща, беше му интересно и мога спокойно да кажа, че се получи успешно занимание. Тъй като материалите са за многократна употреба, ще играем отново на тази игра.

Като допълнение, картите с различни изображения, могат да послужат за Tell me a story игра, като се поставят в определена последователност и се измисли история по тях. Подходящи са и за занимание по време на път.

Игра за учене на сезоните

В кутията намерихме още една игра за учене на сезоните, в която трябваше да „облечем“ дръвчета в подходящата им украска. Щом се размахва лепило, то е сигурно, че ще ни хареса. Дори смея да кажа, че успяхме да го докараме и да е красиво, а дори по-голямо впечатление ми направи, че Яни настоя за още подобни занимания, вместо да направи опит да се измъкне.

Експеримент за малки откриватели

Рядко има деца, които не обичат експерименти, боички и… цапане. Последното не е включено в инструкциите на играта, но според мен е неизбежно. Аз лично нямам нищо против да чистя, след като виждам пламъчетата в очите на малкия ми изследовател.

Следващото занимание беше свързано именно с цветовете. То беше единствената игра, в която трябваше да добавим нещо от нас към кутията, а именно 250мл прясно мляко и няколко капки течен сапун. Въпреки че аз лично за себе си все повече не съм окей да използваме храна за игри, в експериментите за деца се използват предимно такива, за да се осигури безопасна среда на работа за децата.

Тъй като Себастиян е вече голям и не се притеснявам, че може да погълне материалите за игра, реших на своя отговорност да заменя млякото с бяла темперна боя, която разредих с малко вода, и получихме същия ефект. Яни премина през всички стъпки с интерес, измисли си “продължение” на играта и няколко дена след това ходи с намацани крака. Това за него всъщност беше голяма радост. Във всеки случай съветвам такъв тип игри да се извършват под родителски надзор.

Хареса ми, че на инструкциите е описано защо за децата е важно и необходимо да експериментират. Нужно е да се знаят и дори напомнят тези неща, защото много хора омаловажават важността от игрите на децата и ги лишават от тях, просто защото не им се чисти. Но ако родителите осъзнаваха ползите и важността, сигурна съм, че нямаше да имат нищо против. 

Намерете топчето

Обичаме тази игра и обикновено я наричаме „Тука има, тука нема“. По естество е елементарна, което винаги е предпоставка за успешна игра. Целта й е да се стимулира концентрацията на детето и координацията между очите и ръцете. Себастиян винаги се смее с глас на тази игра, дори се опитва да ми я прилага.

В книгата „Мързеливата майка“ бях чела за изследване, проведено от учени, които доказват, че задържането на фокуса възможно най-дълго време върху нещо развива интелекта най-силно. Задържането на вниманието върху движещите се чашки в опит да се проследи пътя на топчето, е идеален пример за игра, развиваща мозъчната дейност, затова и аз толкова се зарадвах, когато видях присъствието й тук. 

Мече от леща

Тази игра не ни се получи много добре, признавам си, или поне не както аз очаквах. Вижда се ясно на снимката. От друга страна обаче, Яни се наслаждаваше да маже с лепилото, да изсипва леща върху мечето и да не ме слуша, когато му казвам да не минава с лепилото през очите.

Голяма част от лещата неуспя да залепне, но аз я запазих с идеята да я засади в памук, за да не пропилеем нищо.

Кутията

В комплекта са включени и предложения какво можем да правим с кутията, след като приключим всички занимания. Това много, ама много ми хареса. Също така напомням, че с още осем прекрасни майки събрахме в това кратко видео още 9 супер идеи за занимания с кутия

Между положителното и отрицателното

За много хора би било минус, че игрите изискват родителя да бъде активен в игрите, вместо да остави децата да се занимаят сами. Аз не бих го определила като минус, а като нещо, което си е напълно в реда на нещата. Дори бих казала, че ако родителя има ясно осъзнаване колко е необходим в живота на детето, ще го отчете само като плюс.

Друго нещо, за което считам, че родителя трябва да е подготвен, е това, че кутията все пак крие изненади. Нереално е да очакваме, че всеки път всички игри ще ни харесат на 100%. На мен 1-2 от нещата ми се сториха скучни, може би защото вече ги бяхме правили в някаква по-различна форма, но пък на Себастиян се харесаха и заради него си заслужаваше да го направим пак. Още повече, че всяка една идея е включена в кутията с някаква цел и носи полза за развитието на детето, а не е там, за да предизвика единствено забавление.

Как и откъде може да се поръча Бебезнайко?

Абонаментната кутия Бебезнайко може да се поръча директно от сайта на Box to remember, като разбира се може да избереш и периода, в който да получаваш кутията.

Последни думи

Живеем във време, в което е по-важно от всякога да внимаваме в какво инвестираме парите си. Смятам, че инвестицията във време с децата ни е най-добрата инвестиция, която можем да направим. Ще завърша с един от любимите ми цитати, “Няма да дойде ден, в който да се обърнеш назад и да си кажеш ‘Прекарах твърде много време с децата си’”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *