Раз-два-три… или какъв спорт да изберем за детето си

Спорт за деца

Понякога имате ли усещането, че отглеждате не дете, а суперчовек? Хлапето се е събудило в 6 сутринта и в 7 часа вечерта прави обиколки на хола, кухнята и спалнята без умора, скача върху леглото и боксира плюшения си мечок…

Как да овладеете тази енергия и да превърнете пакостите в градивни действия? Отговорът е спорт. Да, физическите занимания с малчугани на възраст от 0 до 3 години едва ли можем да наречем спорт, но те са основата за сериозни и систематични тренировки, които да доведат и до победи. Никой не е станал шампион на 5-годишна възраст, но много от успелите спортисти са влезли за първи път в залата за тренировки.

Заедно можем повече!

В тази крехка възраст, когато е трудно да държим вниманието на малчугана повече от 30 минути, важи правилото на олимпийците – важно е участието. Споделеният спорт или каквато и да е двигателна активност сега ще ви освободи време по-късно. Дали детето ще плува, тича, танцува, прави йога с вас или тренира зумба/аеробика, то нека се забавлява и да се развива чрез игра.

В София и в големите градове вече се предлага гимнастика, танци, йога, плуване за мама и бебе. Дори и да няма подходящи за вас двойни формати или зала, просто идете заедно на тренировка. Хлапетата харесват хора, които се движат странно и ги копират.

Наблюдавайте децата си и ги насочете към активност, която им приляга. Когато за първи път заведох сина си на тренировка по спортна гимнастика, резултатът беше отчайващ. Той мяташе ръце и крака некоординирано, а треньорът се опитваше хем да му обръща внимание, хем да си върши работата с другите деца. Накрая момчето ми се разстрои, защото не направи колело напред и се отказа. По-късно вкъщи постигна успех и дори направи челна стойка с малко помощ от татко.

Бързи, смели, сръчни

Днес синът ми ходи на плуване и футбол в детската градина, а през уикенда на гимнастика. Спортните занимания в детската градина може и да не изглеждат сериозни, но са първият и най-важен досег с истинската тренировка. Препоръчваме ви ги горещо.

Не се отчайвайте след първите 2,3, 4… опита за спортни занимания, а продължете да търсите най-подходящите за детето ви.

Най-близкият до естественото движение на децата е плуването. Бебетата плуват още в утробата на майка си, някои дори се раждат във вода.

Всички животни плуват, Диего!“,

казваше ленивецът на тигъра в „Ледена епоха“.

Плуването носи истинско удоволствие на малките. В София и в големите градове има възможност да влезете в басейна с бебета по на 1.5 -2 месеца. Уверете се, че водата е чиста, както и потърсете жилетка, пояс, екипировка, която е пригодена за тренировки. Има специални пояси за най-малките. Когато детето тръгне на детска градина, запишете го на плуване и не пропускайте възможността за басейн или море.

Омм… мамо, защо краката са ти над главата?“

Ако водата не е вашата стихия, споделената йога с мама/татко има много предимства – вие се отпускате, а малчуганът лети, размахва ръце и крака, диша странно:) Йогийските упражнения успокояват опънатите нерви, усмиряват хлапето и доставят доза енергия за остатъка от деня.

Понякога правите йога, дори и без да го осъзнавате, така че просто се боричкайте, гушкайте, разтягайте се с детето си, докато ви доставя удоволствие.

Раз, два, три… време е за гимнастика!“

Вече споменах за моя първи опит с гимнастиката. Също както и джогингът, тя е най-приятна, когато е споделена и без напрежение за постигане на резултати. Дори да ви се струва като игра, това е сериозно физическо натоварване, което заслужава насърчение и подготовка. Практикувайте безопасни за детето ви упражнения.

Преди това се отдайте на удоволствието от спринта по алеята или на пистата заедно, или тренирайте вкъщи или на поляната с музика. Дисциплината е особено важна, така че запишете детето си на тренировки, едва след като сте уверени, че може да понесе конкуренция, ще следва правила, и ще се справи с режима, който спортът изисква.

Гооол!“

Не само момчетата тичат след топката. Ако детето ви се увлича от футбол, оставете го да развие своите способности под ръководството на татко например. Разбира се, въведете ясно правила – например, че се рита в двора, на площадката, но не и в хола.

Най-малките футболисти в България започват да тренират на около 3 години в детските градини. Всяка година се организират градски турнири и страстите, особено на родителите, се нажежават до червено! Затова не пропускайте това забавление, дори и хлапето ви да не е Бербатов или да бърка вратата!

Конете лекуват

Кон, пони – едва ли има дете, което да иска да язди. Хипотерапията е ефективна лечебна физкултура, при която основно средство е общуването с конете и ездата. Тя е алтернативен метод за терапия на деца със силно изразени физически увреждания, като например синдром на Даун или церебрална парализа. Ездата е подходяща и за здрави деца над 2 години, но задължително в присъствието на терапевт в конна база.

Дори и да няма нужда от хипотерапията, за всяко дете ездата е повече от полезна. Тя помага за намаляване на напрежението, подобрява стойката и развива фината моторика. Конните бази предлагат възможности за езда през цялата година, на открито са… така че какво чакате…

Защо не бейзбол?

Американският спорт бейзбол вече не е непознат в България. Има спортни клубове в няколко големи града, които предлагат тренировки на деца над 4 години. Този спорт развива координацията, включва тичане и много викане! Какво повече му трябва да едно хлапе… Проверете къде около вас има бейзболен клуб и се забавлявайте!

Като рицарите

Ако момчето, а защо не и дъщеря ви иска да е рицар, защо не ги запишете на фехтовка? Открих обява за нова група от деца над 4 години за тренировки по този спорт случайно. Обадих се и разбрах, че той развива фината моторика и подпомага децата при овладяването на емоциите, защото изисква вътрешен контрол и умерени движения.

Шпагите и рапирите са затъпени, а децата – екипирани, така че няма опасност някой да се нарани, както при сблъсъка с пластмасови мечове или с пръчки. Не на последно място, малките спортисти се учат как да общуват без насилие, да бъдат екип, да пазят другите. Познайте кой сега ходи на фехтовка…

Привиквайте с промените

Като родители може и да не ни харесва, че този месец ще водим детето на футбол, през следващия – на баскетбол, а междувременно то да иска и да кара ски или да се боксира. Да, децата избират бързо и често сменят влеченията си, но това не е толкова лошо.

Всеки нов спорт им дава нови възможности да израходват енергията си в нещо градивно, да усвояват нови умения, да обогатяват мисленето си, да се учат как да се справат с конкуренцията, да бъдат част от отбор…

Щом детето ви иска да играе активно, насърчавайте го при всяка възможност, за да го отдалечите от екраните, от болестите, от скуката. Дали отглеждате бъдещ състезател или само спортен запалянко, само бъдещето ще покаже. Сега е време просто да грабнете топката, да обуете маратонките, да разгънете постелката за йога… раз-два-три.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *