Защо прегръдката е важна за децата?

За родителите, които сме вкъщи покрай социалната изолация, гушкането на деца е едно от основните занимания през деня. И мислейки си колко е приятно, реших да се поинтересувам по въпроса какво влияние имат прегръдките върху нашите деца. 

Колкото повече четях, толкова повече това ме насърчи, буквално изпитах още повече наслада и радост от това да прекарвам време, в което просто да прегръщам децата. И реших да споделя тези мои открития с вас.

Оказа се, че освен че са приятни, прегръдките са всъщност много необходими в живота на детето. Като казвам много имам предвид МНОГО.

Всъщност когато се прегръщаме, организмът произвежда любимият на всички майки хормон окситоцин – хормон на щастието и удовлетворението. Разбрах, че той върши истински чудеса в човешкия организъм. Стимулира физическото, умственото, емоционалното и социалното развитие на човека. Така че за окситоцин не трябва да си говорим само когато сме бременни и се чудим дали ще ни сложат на системи в родилното. 

Какво е Окситоцин? 

Окситоцина е хормон, който се произвежда в мозъка (в хипоталамуса) и от там се складира и секретира в кръвта чрез хипофизата. Рецепторите, които „улавят“ наличието на окситоцин се разпростират по цялото тяло. Установена е изключително важната му роля при раждане и кърмене. Влияе пряко върху поведението на човека и е от голямо значение за всички нас. 

Физическо развитие

Окситоцина, който се отделя, когато се прегръщаме, помага за увеличаване нивото на още няколко хормона в тялото, които от своя страна помагат за растежа на децата. Лекари са установили, че когато някои деца са лишени от физически контакт, телата им спират да растат, въпреки нормалния прием на хранителни вещества.

Също така това оказва огромно влияние и върху развитието на мозъка. Така че ако искаме здрави и умни деца, си трябва гушкане. 

Здравословно състояние

С отделящият се докато се прегръщаме окситоцин, се подобрява цялостното ни здравословно състояние. Той стимулира производството на други хормони, които позволяват на човек да се бори по-ефективно с различни инфекции и заболявания. Вероятността да се разболеем е много по-ниска, независимо дали говорим за леки или тежки болести, а дори и това да стане, симптомите са много по-слаби.

Прегръдките могат да намалят болката. Тактилните усещания отделят достатъчно окситоцин, така че човекът да изпита реално подобрение. Затова когато детето изпитва някаква физическа болка, то действително има нужда да го прегърнем и да го успокоим. 

Успокоява

Прегръдките успокояват нервната система, намалят стреса и премахват чувството на тревожност. Това не е просто на психическа основа. Това отново се дължи на окситоцина, който понижава нивото на хормона на стреса (кортизол) и създава успокояващ ефект.

Така настроението се подобрява, а връзката помежду хората става по-силна и по-дълбока.

Затова скъпи майки, които покрай изолацията се чудите какви антидепресанти да си вземете. Разбирам ви, и аз много често съм там. Зарежете тези мисли и просто започнете да гушкате повече мъжете си, децата си и реално ще се почувствате по-добре. 

Укрепва взаимоотношенията

Прегръдката е нещо, което ни помага да изградим дълбока и трайна връзка с децата ни.

Ако непрекъснато даряваме децата си с любов и грижа, това отношение става все по-силно и познато за тях и им помага да разберат какво стои в основата на здрави и дълбоки взаимоотношения по-късно в живота.

Изследване, проведено от д-р Катлийн Лайт в Университета в Северна Калифорния, намира връзка между броя прегръщания, които човек получава в детството си, и дали при него като вече възрастен човек правилно се отделя хормонът окситоцин, който отговаря също за това, как възприемаме любовта и привързаността. Основния извод е – ако малко са прегръщали детето, то пораства като човек, който не умее да обича и да изпитва привързаност.

Емоционално здраве

Малките деца не са способни да контролират емоциите си. Това е и основната причина за нервни изблици, тантруми, често плачене. Много често това не е от инат или опит за манипулация, а просто показва, че те са изпуснали контрола над емоциите си.

Ако те не получат нужното им физическо внимание, не получат например прегръдка за утеха, нивото им на кортизол, хормона на стреса, се увеличава. Повишеното ниво на този хормон в дългосрочен план има негативно влияние върху имунната им система, паметта, способността да говорят, може да ги подтиква да са по-затворени и трудно споделящи.

Правени са и други проучвания, които изследват как тялото реагира на нежни докосвания и е установено, че прегръдките отслабват влиянието на негативните преживявания.

Прегръдките създават постоянно усещане за сигурност в детето, за приемственост, за тяхното самочувствие. Помагат на децата да пораснат по-оптимистично настроени към света и да вярват по-силно в своята стойност. Увеличават доверието, намалят страха. Деца, които се чувстват обичани, са по-малко поддатливи на депресии, хормонални изблици, асоциално поведение и по-трудно се предават на зависимости от наркотици например. По-лесно се справят със стресови ситуации или при социални конфликти.

Прегръдката е нещото, което успокоява малките деца в момент на нервен изблик (тантрум). Има хора, които вярват, че в моменти на криза прегръдката може да действа на детето като поощряване на лошо държание. Но аз не вярвам в това.

В книгата за Играта, Родителите, Децата на Лорън Коен бях чела, че е няма никакъв смисъл да поучаваме децата, когато те не са спокойни. Просто в такъв момент техния мозък изключва за информация и не може да разбере какво им казваме. Затова е важно те първо да бъдат успокоени и след това в по-спокойна обстановка да се обсъди проблема.

Прави ни по-щедри

Много интересно проучване, проведено през 2007 г., при което на изследваните лица се дава да вдишат окситоцин или плацебо и след това се оставят да разделят сума пари с непознат. Лицата, вдишали истински окситоцин са били с 80% по-щедри от другата група.

Не забравяй, че прегръдката винаги трябва да е доброволна. Тук е удобен момент да ги научим как да казват НЕ и как да се справят с некомфортни за тях ситуации.

Извода: Прегръдката е едно от най-добрите неща, които можем да правим за децата ни и за хората около нас. Така че не се притеснявайте, че може да разглезите детето си, ако го гушкате твърде много. Това няма как да стане. Напротив. 20 секундна прегръдка ще помогне на детето ти да порасне по-умно, по-здраво, по-щастливо, по-уверено и по-близо до теб. 

Последвай ме в Instagram, Facebook или Youtube, където се стремя да споделям интересни неща за родители. 

Източници

  • https://www.parentingforbrain.com/children-hugging/
  • https://brightside.me/inspiration-family-and-kids/the-more-you-hug-your-kids-the-smarter-they-become-according-to-science-795156/
  • https://www.anna.bg/2054-zascho-e-vazhno-da-pregrschame-deteto-si.html
  • https://greatergood.berkeley.edu/article/item/generosity_brain/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *