Какви са препоръките на СЗО и ААП за екранното време на децата?

Огромна част от вас потвърдиха нуждата от информираност по този въпрос, затова в този пост събрах най-основните препоръки и ограничения, които Американската академия по педиатрия и Световната здравна организация дават. 

Не забравяйте да запазите този пост и да го споделите, за да може повече хора да се запознаят с тях. #savethekids

0-18 месеца 

Препоръчва се бебето да няма екранно време. Изключение може да е кратък видео разговор с роднина, с който виждането на живо е невъзможно. 

Препоръчва се хората, които се грижат за детето, също да минимизират времето си пред екрана, за да могат да предоставят комуникацията, от която то се нуждае за правилното си развитие. 

18-24 месеца

Препоръчва се малко към никакво екранно време. Ако решите да запознаете детето си с екраните, гледайте заедно с него висококачествено образователно съдържание, за да му помагате да разбира какво вижда. Не надвишавайте час на ден, като по-малко е по-добре. 

2-5 години

Времето пред екрана да се ограничи до час на ден. 

Опитайте да планирате предварително екранното време и да устоите на изкушението да го използвате като успокояващо или разсейващо средство. 

6+ години 

Предишни публикации на ААП и СЗО са препоръчвали екранното време на деца до 18 годишна възраст да се ограничи до два часа на ден. С още по-голямото навлизане на технологиите обаче, дори в образователната система, последните препоръки на AAП се фокусират повече върху това как се използват технологиите, а не за колко време. 

Детето започва да разбира концепцията на баланса. С помощта на родителите то трябва да види как екранното време може да се вмести в личния му график. 

Необходимо е да се поставят ясни граници, съобразени с физическата му дейност, съня, семейните хранения, училището и приятелите. 

ААП предоставят инструмент, с който родителите да изготвят индивидуален план за използване на технологии у дома, с който да определят границите на добър баланс. 

Ето някои от основните моменти в него: 

  • Детето трябва да се насочи към използване на технологиите за полезни дейности – връзка с близки хора, образователно съдържание и приложения, които насърчават креативността, интеракцията и морала. 
  • Необходимо е родителите да му помогнат да се научи да достигне добър баланс чрез полезни офлайн активности (четене, активни игри, спорт, време с приятели и други хобита). 
  • Необходимо е да се избере семейно време без технологии, като например вечеря. 
  • Екранното време не бива да влияе на добрия сън. Употребата на технологии е добре да приключи поне един час преди лягане, а устройството да нощува далеч от детето. 
  • Важно е да се възпитават добри обноски – учете децата, че не е учтиво да гледат в телефона, докато говорят с някой, освен ако не е спешно или разговора не го изисква. 
  • Необходимо е да се говори за морал във виртуалната среда – уважаване на другите и поверителността на информацията, която имаме за тях, спазването на добър “тон” в интернет комуникацията и т.н.
  • Важно е детето да бъде запознато как да се грижи за своята собствена безопасност – споделяне на лична информация или снимки, както и комуникация и сприятеляване с непознати. 

И най-важното – Не бива да забравяме, че преди всичко трябва да бъдем добър пример за подражание за здравословно и балансирано използване на технологиите. 

Самия план може да намерите тук http://www.healthychildren.org/MediaUsePlan или да напишете “AAP Media use plan” в Гугъл. 

Източници: 

https://www.who.int/news/item/24-04-2019-to-grow-up-healthy-children-need-to-sit-less-and-play-more

https://services.aap.org/en/news-room/news-releases/aap/2016/aap-announces-new-recommendations-for-media-use/

https://www.aappublications.org/news/2016/10/21/MediaSchool102116

1 Reply to “Какви са препоръките на СЗО и ААП за екранното време на децата?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *