Умението за самоконтрол в екранното време на децата

Балансът е в основата на здравословното използване на технологиите. Ние като родители трябва да поставим ясни граници и лимити за екранно време, но е много важно изключването на устройствата да не се случва насила. 

Тези дни ми попадна един много, ама много полезен коментар на Маги (@1minmama) и с нейно позволение го споделям тук. Тя разказва как учи дъщеря си на умението за самоконтрол в екранното време. А веднага след това се намират забавните игри от тазседмичната рубрика #вечербезекрани. 

    “Аз съм твърдо за баланса с екраните. Те все пак са част от света, в който живеем. Дъщеря ми гледа песнички от около две годишна. В този период, реших, че е ок за около 10мин на гледане, само на телевизор, като гледахме едни зумба танци, които тя се опитваше да повтори. Това, което намерих за важно тогава, а и сега, е не негледането на екран, а умението за самоконтрол. Пускаме с конкретна уговорка колко песнички ще изгледа и след това тя сама трябва да спре телевизора. Ако го спре, в друго време от деня й пускам отново каквото иска, ако не го спре – няколко дни не гледа. Така постепенно тя сама започна да казва колко ще изгледа, преговаряме, ако ми се вижда много, и след като свърши тя да си спира. Има моменти, в които тества може ли да мине номерът и да гледа повече, разбира се, особено, ако си правиш нещо и изглеждаш разсеян 😄 Сега е почти на 4 и започнахме да гледаме дълги анимации, като обикновено ги гледаме почивните дни и ги превръщаме в семейно забавление.”

***

Ако те интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускай да последваш Offline Kids в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *