Силата на думите – експеримента с ориза

Преди няколко месеца реших да направим известния експеримент на Д-р Масару Емото за силата на думите, в който в продължение на 27 дни се говори на три буркана, пълни с ориз. Идеята е да видим как нашите положителни и отрицателни думи променят структурата на водата и как тази промяна ни влияе. Тъй като ние сме огромен процент вода, това важи с пълна сила и за нас, хората. 

В интернет могат да се видят много резултати от експеримента. Хората подхождат по различен начин, някои варят ориза, други – не. Някои използват отворени съдове, други – затворени буркани. Резултатите също за различни. При някои не се случва нищо особено, а при други – ефекта се вижда ясно. Казват, че е важно да вложиш емоции и чувства, иначе няма да сработи. 

Ние използвахме суров ориз и плътно затворени буркани, а на всеки сложихме различен надпис, но с различен цвят, защото Яни все още не може да чете. Първият буркан се казваше “Обичам те”. На него говорихме положително всеки ден, гушкахме го, изливахме комплименти. Втория буркан беше кръстен “Не те харесвам”. По принцип трябва да се използва “Мразя те”, но малкия не знае все още този израз и не исках да го уча специално за експеримента. На този буркан говорихме негативни неща, а когато малкия го нямаше, аз му говорех тайно обидни думи. Третия буркан “Все ми е тая” игнорирахме. Не му обърнахме никакво внимание през всичките дни. 

Бурканите вдигнах нависоко, за да не може Бела да ги закачи, но гледах да са на еднакво осветено място и в същото време на поне 50см един от друг, за да не могат да се “усещат”. Всеки ден ги свалях от мястото им, отивахме в различен ъгъл на стаята и им говорихме.

27 дни по-късно…

… нямаше кой знае какъв резултат. Съдържанието и на трите буркана миришеше лошо, просто по различен начин. Единствено в буркана “Все ми е тая” имаше съвсем леки наченки на “нов живот”. Аз с цялото си съществуване не харесвам игнорирането и си казах “Ха, ето! Да игнорираш някой е много по-лошо от това да изричаш лоши думи срещу него.” Дали е вярно, предполагам зависи от ситуацията. Реших обаче да оставя бурканите за още малко време, защото ми мина през ума, че ефекта е слаб, тъй като ориза беше суров. Спрях да им говоря и не им обръщах внимание, а след време намерих ето този резултат: 

Буркан „Обичам те“
Буркан „Все ми е тая“
Буркан „Не те харесвам“

Не знам дали има нужда да се добави нещо. Думите имат сила. Невероятна сила. Всичко, което изговаряме към себе си, децата си, близките си може да ги изгражда или да ги събаря. Може да им дава живот, може и да го отнема малко по малко. Избора правим ние всеки ден. 

Смърт и живот има в силата на езика…” (Притчи 18:21)

Ако решиш да направиш експеримента, драсни ми един ред да споделиш резултата.

Последвай ме в Instagram, Facebook или Youtube, където се стремя да споделям интересни неща за родители.

1 Reply to “Силата на думите – експеримента с ориза”

  1. Това е важно както при работа с деца, така и при работа с възрастни. Благодаря ви, че го правите достояние на широка аудитория

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *