Защо да отделим всяка събота вечер за #вечербезекрани?

Ако бях на твое място, сигурно в един момент щях да си задам въпроса “Защо тези ни натискат постоянно към съботната #вечербезекрани? Какво толкова има в подобен “ритуал”?”

Разбирам те, напълно, и в следващите редове искам да ти споделя няколко от причините, поради които не спираме да говорим за това.

Защото повтаряемите практики дават на децата чувство за принадлежност, сигурност и стабилност, а те истински се нуждаят от това. 

Защото целият свят ни дърпа на посоки – учене, работа, нужди, мечти, отговорности. Постоянно жонглираме измежду всички тези хубави и необходими неща, планираме, организираме, оптимизираме. Но твърде често несъзнателно оставяме на заден план онова, което ни се струва най-естествено. 

Защото ще ни помогне да се фокусираме върху децата. Ако сме достатъчно искрени, ще си признаем, че често се случва да сме с тях, но всъщност – другаде. 

Защото отделянето на регулярно време за семейството учи децата на ценности – времето заедно е важно и приоритизирано. 

Времето без технологии прави общуването ни по-качествено, а това е в основата на изграждането на пълноценна връзка родител-дете. Но за това в следващите публикации 😛

Защото за децата времето с нас е нужда. Съвсем реална нужда. 

Семейството е мястото, към което децата знаят, че могат да се обърнат отново и отново. Мястото, където могат да бъдат чути. Мястото, където се чувстват в безопасност и царува доверие.

За да подарим тези преживявания на децата си, ние родителите трябва да се появим, да оставим телефона, да вдигнем поглед към тях и да слушаме. 

Каним те на това предизвикателство, защото в забързаното ежедневие имаме нужда да установим твърд навик – време и място, в което да оставим настрана устройствата, които ни разсейват и просто да бъдем тук и сега със семейството. 

***

Повече за кампанията #вечербезекрани можеш да научиш тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *