Как да изключим екрана без драма?

  • Предварително обсъдете какво, за колко време и от какво устройство ще гледа детето 🙂 По-големи деца, с които можете да водите спокойно разговор, попитайте колко според тях е добре да гледат и споделете своите възражения, ако имате такива, със спокоен тон, споделяйки причини 🙂 
  • Изберете филмче/предаване с подходяща дължина. Ако искаме детето да гледа 30 минути, но му пуснем по-дълго филмче, екранното време най-вероятно ще приключи в някой интересен или кулминационен момент и е съвсем нормално то да покаже възражението си. 
  • Визуализирайте времето чрез часовник със стрелки. Ако решите например детето да гледа 30 минути, посочете му докъде ще стигне голямата стрелка, когато дойде моментът за изключване. 5 минути преди края му напомнете, 3 минути преди края го направете отново и на последната минута му кажете, че е време да се изключи екрана. По този начин ще му бъде по-лесно, защото ще има време и възможност да се подготви психически. Може да помахате на екрана за “Чао”, колкото и нелепо да звучи 🙂 
  • Пуснете филмче от паметта на устройството. Така то ще приключи с черен екран, а не с реклама на още епизоди, които да породят в детето силен интерес за още и от там – негативни емоции във всички страни.

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *