Споделено от Деница Дамянова

Споделяме тези истории с една единствена цел – да насочим вниманието на бъдещи и настоящи родители върху необходимостта да бъдем внимателни, когато включваме екрани в ежедневието на детето. Масово специалисти от цял свят алармират деца то 3 годишна възраст да не бъдат излагани пред никакви устройства, за да не бъде възпрепятствано тяхното развитие.

Благодарим на Деница Дамянова, психомоторен специалист и логопед, за споделеното.

„В детската градина, в която работя сформираха нова група от деца, които са на възраст от 5г. По сигнал на учителките с психолога я посетихме, защото бяха силно притеснени за едно от децата.

Това, което видяхме беше момиченце, стоящо сам само макар и заобиколено от играещи деца. Беше навело глава и закрило лицето с косата си.

Не говорело, не се ориентирало в различните ситуации, които се случват около него, не играело с никого, рядко играело дори само, трудно му било да се самообслужва – да се облича, съблича, да яде, да ходи до тоалетна.

Относно умения като рисуване, оцветяване, рязане, лепене – изглеждало, че за първи път се сблъсквало с тези дейности.

Детето освен че не говореше и не разбираше. От самото си раждане е било оставяно и продължава да бъде оставяно пред екрана.

Да направим контакт с него беше изключително сложно. Отне ни една година съвместна работа с учителките, психолога и психомоторния специалист, за да го достигнем, да се свържем с него и да имаме съвместна игра.

Все още няма разбиране в голяма част от ситуациите и се ориентира по това, което другите деца правят. Не успява да се включи в игра с друго дете.

Разви собствена игра, но тя наподобява игра на доста по-малко дете по възраст. Вече има няколко български думи, които успява да каже в контекст.

Случаят е пример за ситуация на крайност. Именно и за това избрах точно него да разкажа за рубриката на Offline Kids.

Много ясно илюстрира до каква степен екранът, игровата и социалната депривация могат да повлияят върху детското развитие – емоционално, психическo и физическo.“

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram и Facebook.

Полезни връзки:

Какво трябва да бъде екранното време на детето ми?

Как точно да установим граници на екранното време?

Още истории от специалисти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *