Когато ви кажат „Tрябва да пускате ТВ в присъствие на детето, за да спре да му обръща внимание“

Да, най-вероятно ще спре да му обръща внимание. Но въпросът, който ви каня да си зададете, е „НО НА КАКВА ЦЕНА?“ 🙂 Само след това ще може да направите информирано решение по темата 🙂

🔰 Изследвания показват, че ТВ на заден фон влияе върху продължителността на фокусираното внимание по време на игра, дори когато малките на пръв поглед не обръщат явно внимание на предаването. Като разсейващ фактор той може да афектира умението на детето да учи, да се социализира и да играе. Често това е една от причините децата да не успяват да се занимават самостоятелно и по този начин да ни осигурят необходимата почивка.

🔰 Изследвания показват, че разговорът има най-силен позитивен ефект на ранното развитие на речта. Колкото повече бебета и малки деца са въвлечени в жива комуникация, толкова по-бързо се развива и подобрява тяхната реч. Когато телевизорът е включен обаче, интеракциите между семейството са силно намалени както количествено, така и качествено. Рискът от забавяне на проговарянето расте пропорционално с растежа на времето, което децата прекарват пред екраните.

🔰 Когато детето свикне да расте с постоянния заден фон на телевизора, е силно вероятно да продължава да го търси. И е много възможно да му помогнем да изгради такава зависимост. Познавате ли възрастни, които споделят, че не могат да съществуват без този заден фон да им говори? Аз да 🙂 И не един.

Отново ви насърчавам да направите информиран избор според това, което отговаря на ценностите ви.

Няколко препоръки:

✅ В бебешка възраст ограничете екраните възможно най-много. Видео разговорите с близки хора са изключение.

✅ Когато решите да включите екранно време на детето, установете ясни граници кога, какво, за колко време и на какво устройство ще се гледа. И присъствайте – има огромна разлика между споделеното семейно екранно време и оставено дете само пред екрана.

***

Ако ви интересуват теми като родителство, игрите и здравословно и осъзнато използване на технологиите, не пропускайте да последвате Offline Kids в Instagram и Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *