Защо регулярните семейни вечери са от такава важност?

Когато четох за семейните вечери и екранното време, попаднах на много интересни изследвания, показващи каква СИЛА имат всъщност те, за която може би не си даваме винаги сметка. 

Знаете ли например, че регулярните семейни вечери без екран намаляват значително вероятността за рискови прояви в тийнейджърските години? Да, съвсем сериозно. 

Доказано е, че деца, които са израснали в семейства, където се цени и приоритизира общуването по време на вечеря, са много по-малко склонни да опитат алкохол, наркотици или ранна интимност в пубертета. 

В същото време изследванията показват, че при същите деца средния успех е много по-висок, емоционалното им състояние е много по-добро, имат по-високо самочувствие и са много по-малко склонни към депресия и мисли за самоубийство. 

Доказано е, че семейните разговори по време на вечеря допринасят за увеличаването лексиката на малките деца повече, отколкото четенето на глас 🙂 

Доказано е, че общите семейни хранения помагат за изграждането на по-здравословни хранителни навици у децата и по-малка вероятност от развиване на хранителни разстройства. 

И аз съм просто УАУ 🙂 Ние сме семейството – онова място, към което децата знаят, че могат да се обърнат отново и отново. Мястото, където могат да бъдат чути. Където да се чувстват в безопасност и да царува доверие. Защитена среда за разговори и свобода на децата да споделят повече за деня, чувствата си и всичко, което ги вълнува. 

Ето затова #ВЕЧЕРБЕЗЕКРАНИ е толкова важна семейна традиция и толкова по-добър (макар и не винаги лесен) начин на живот 🙂 

Ще се радвам да ми разкажете как протичат вашите семейни вечери в коментар 🙂 

BTW Има един бутон “Сподели”, с който може да помогнете на този пост да достигне повече хора 🙂 Благодаря 😛

***

Линкове към споменатите изследвания: 

https://www.jahonline.org/article/S1054-139X(05)00577-X/fulltext

https://drugfree.org/reports/the-importance-of-family-dinners-viii/ 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jpc.12428 

https://scopeblog.stanford.edu/2014/09/03/examining-the-effects-of-family-time-screen-time-and-parenting-styles-on-child-behavior/ 

https://thefamilydinnerproject.org/about-us/benefits-of-family-dinners/

–-

Повече за #вечербезекрани: https://offlinekids.bg/vecher-bez-ekrani/

Защо да отделим всяка събота вечер за #вечербезекрани?: https://offlinekids.bg/zasho-da-se-vkliuchish/

„Но сега се наслаждавам на промяната толкова, че не бих върнала електрониката в живота ни…“: https://offlinekids.bg/ne-bih-vurnala-elektronikata/ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *